
Muutoskyvykkyys ja joustava organisaatio
Kuulin äsken radiokeskustelussa mainion Tove Jansson -sitaatin, joka samalla palautui mieleeni vuosien takaa. Olen edelleen suuri muumifani, ja uskon seuraavaan Tuutikin asenteeseen (vaikka sitä onkin vaikea toteuttaa käytännössä):
“Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi.”
Tuutikin asenteelle on käyttöä näinä aikoina, kun koko maailma ja sen mukana kaikki organisaatiot ovat saman myllerryksen keskellä. Eri toimijoihin tämä vaikuttaa eri tavoilla, mutta koska muutoksesta on tullut enemmänkin sääntö, konkreettisia keinoja organisaation ja yksilöiden muutoskyvyn vahvistamiseen kaivataan. Miten siis vahvistaa resilienssiä muutoksessa?
Yksi tehokkaimmista kestokykyä lisäävistä tekijöistä on organisaation rakentavalla tavalla toteutuva monimuotoisuus ja sellainen toimintatapa, jossa ihmiset voivat tukea toinen toisiaan tuomalla muutoksen vaatimia osaamisalueita muidenkin käyttöön. Yksi merkittävimmistä tavoista toteuttaa monimuotoisuutta on palkata eri-ikäisiä ja erilaisen elämänkokemuksen omaavia ihmisiä. Kun nuoren työntekijän vahvuutena on rohkeus, päin tulta -asenne, pelottomuus uusien kokemusten edessä, vanhempaa kannattelee pitkä elämänkokemus ja sen tuoma varmuus.
Ikädiversiteetti työyhteisössä voi vahvistaa koko organisaation kykyä selviytyä haasteista
Eri-ikäisten ihmisten työyhteisö voi edistää resilienssiä eli palautumiskykyä ja sopeutumista muutoksiin monella tavalla. Ikädiversiteetti työyhteisössä voi vahvistaa sekä yksilöiden että koko organisaation kykyä selviytyä haasteista ja kriiseistä: Ensinnäkin vanhemmat työntekijät tuovat mukanaan pitkän työkokemuksen ja usein rauhallisuutta sekä kykyä arvioida tilanteita laajemmasta perspektiivistä. Nuoremmat voivat puolestaan tuoda tuoreita ideoita, uusia työskentelytapoja ja teknologista osaamista. Näiden yhdistäminen voi auttaa löytämään innovatiivisia ja tasapainoisia ratkaisuja kriisitilanteissa.
Eri-ikäiset voivat oppia toisiltaan: nuoremmat saavat tukea ja hiljaista tietoa, vanhemmat taas voivat oppia uusia taitoja ja pysyä ajan tasalla muutoksista. Tämä jatkuva oppiminen ja tiedon jakaminen vahvistaa työyhteisön yhteisöllisyyttä ja kestävyyttä muutoksissa.
Eri-ikäiset työntekijät voivat tuoda erilaisia tapoja kohdata stressi ja epävarmuus, mikä monipuolistaa selviytymisstrategioita. Usein ikääntyneemmillä työntekijöillä on vahvoja sosiaalisia taitoja, jotka voivat auttaa yhteishengen ja luottamuksen rakentamisessa.
Kun osaamista ei ole keskittynyt vain yhteen sukupolveen, tämä lisää organisaation kykyä sopeutua esimerkiksi työntekijämuutoksiin tai markkinahäiriöihin.
Ikädiversiteetti ei kuitenkaan automaattisesti edistä resilienssiä — se vaatii hyvää johtamista, avoimuutta ja yhteistä arvostusta eri ikäryhmien osaamista kohtaan.